2021-08-31 11:00Pressmeddelande

VM i handboll spelas i Stockholm 2023

Tele 2 arena Stockholm handbolls VM 2023Stockholm view Tele 2 Arena och Avicii Arena handbolls VM 2023. Foto: Henrik Trygg

Stockholms stad stärker sin position som en plats för stora evenemang genom att tillsammans med svensk handboll stå värd för VM i handboll i januari 2023. Det 28:e världsmästerskapet i handboll för herrar kommer att spelas i Sverige och Polen, med Stockholm som finalort och en av fem svenska värdstäder.

VM i handboll ger alla stockholmare en fantastisk möjlighet att på plats uppleva spel i världsklass. Det innebär också ett betydelsefullt ekonomiskt tillskott för Stockholms många lokala företagare. Stora evenemang av den här typen är otroligt viktiga när Stockholm får ny fart efter pandemin, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm.

Den stora finalveckan avgörs i Stockholm och i Tele2 Arena som levererade en fantastisk upplevelse senast under finalhelgen i EM för herrar i januari 2020. På Tele2 arena spelas två kvartsfinaler, en semifinal, placeringsmatcher 5–8, bronsmatchen och den stora VM-finalen. Totalt nio handbollsmatcher. Finalen i VM 2023 spelas den 29 januari.

Det ska bli riktigt kul att följa upp förra årets succé med ett nytt stort handbollsmästerskap på Tele2 Arena nästa år. Handboll med sin intensitet och passionerade fans är en otrolig bra arenasport så vi ser fram emot en riktigt bra upplevelse för både fans och spelare på plats i Stockholm likväl som TV-publik världen över, säger Andreas Sand, VD Stockholm Live som driver Tele2 Arena.

Den 12 januari 2023 inleds VM där Polen och Sverige står som samarrangörer. Totalt deltar 32 lag. De regerande mästarna Danmark samt arrangörsländerna Polen och Sverige är redan klara för VM.

Ännu en gång får vi möjlighet att visa upp Sverige som värdnation av stora handbollsmästerskap. I januari 2023 är det herrarna och i december samma år så genomförs damernas VM i Sverige. Att fortsätta bygga på den framgång vi har inom svensk handboll och få manifestera på detta sätt med två mästerskap under ett år är helt unikt, säger Stefan Lövgren, ordförande i VM-bolaget.

Stockholms stad har tagit beslut om att i samverkan med Handbollsdistriktet Öst och handbollsföreningarna satsa på att skapa möjligheter till inspiration, fler i rörelse och ökad folkhälsa för barn och ungdomar liksom för andra prioriterade grupper – både före, under och efter evenemanget. Ett sådant exempel är Hand the Ball-projektet som staden och handbollen genomförde under EM i handboll 2020. Hållbarhet är ett viktigt fokus i evenemangets genomförande, och likaså för staden. De satsningar som görs ska ske i den andan.

Vi har stora förhoppningar om att vår satsning på stora evenemang i Stockholm också fortsatt ska leda till inspiration och utveckling av rörelse och fler engagerade i idrotten. Och också ett närmare samarbete mellan oss som stad och i det här evenemanget, handbollsföreningarna. Vi kommer jobba synligt och medvetet för att skapa det. Att jobba hållbart i de särskilda satsningar som görs är en självklarhet. Det tidigare projektet Hand the ball har visat vägen för vad vi vill åstadkomma, säger Karin Ernlund, idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Stockholm strävar efter att ha minst ett stort mästerskap varje år. I dessa fall prioriteras evenemang som förväntas få kraftigt genomslag i media, inklusive sociala medier, vilket i sin tur bidrar till nya besökare till staden.

Stockholm ska vara en stark evenemangsstad och detta samarbete stärker vår position ytterligare. Stora evenemang skapar möjligheter på den internationella arenan och är viktiga för hela besöksnäringen lokalt. Svenska Handbollsförbundet är också innovativa inom alla dimensioner av hållbarhet vilket är genomgående i arbetet med arrangemanget och ligger in linje med vår utveckling av destinationen, säger Caroline Strand VD för Visit Stockholm.

Ett så stort evenemang som ett handbolls-VM ger direkta effekter på Stockholms ekonomi och gynnar i dessa tider en starkt reducerad besöksnäring. EM i Handboll 2020 omsatte 79 Mkr i Stockholm och under finalhelgen hade Stockholm totalt 47 300 publikbesök med 31 000 unika besökare. Totalt i Sverige gav EM en turistekonomisk omsättning på 196 Mkr. Handbolls EM var ett samarbete mellan städerna Malmö, Göteborg och Stockholm.

Bakgrund och sammanhang

Pågående processer kring att försöka få VM i Handboll 2023 och VM i Ishockey 2025 till Stockholm har intensifierats och via ett nytt upplägg med koppling till återstarten av Stockholm fått starkt stöd av stadens politiska ledning och därmed ett större mandat med resurser att förhandla kring. Resultatet har blivit att finalspelet av VM i Handboll för herrar 2023 äger rum i Stockholm samt att staden står som värd för VM i Ishockey för herrar 2025.

Fakta om handbolls-VM herrar 2023:

 • Spelorter i Sverige: Göteborg, Malmö, Stockholm, Kristianstad, Jönköping
 • Deltagande nationer: 32 varav 16 spelar i Sverige och 16 i Polen
 • Antal matcher: 112 varav 58 i Sverige
 • Finalarena: Tele 2 Arena, Stockholm
 • Kapacitet finalarenan: Cirka 20 000
 • Turistekonomiska effekter: Uppskattas till cirka 500 miljoner kr
 • Antal besökare: uppskattas till över 500 000
 • Tittare i världen: sänds i nästa 200 länder för flera miljarder tittare
 • Antal journalister: Cirka 1 000

Under VM …

 • Utnyttjas cirka 10 000 rumsnätter
 • Serveras cirka 30 000 måltider
 • Används 412 konferensrumsdagar
 • Serveras cirka 10 000 måltider till volontärer
 • Dricks det cirka 10 000 liter vatten
 • Produceras cirka 6 000 plagg till volontärer

Kontaktuppgifter till handbolls VM 2023:

Krister Bergström, VD Handbolls VM 2023

Mejl: krister.bergstrom@handboll.rf.se

Mobil: +46703-525622

Mats Olsson, Pressansvarig Handbolls VM 2023

Mejl: mats.olsson@handboll.rf.se

Mobil: +46706-336130

 


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella destinationsbolag. Bolaget utvecklar och positionerar Stockholm som tillgänglig och attraktiv plats under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici