2009-01-27 15:14Pressmeddelande

Världsberömda terrakottasoldater på väg till Stockholm

Delar av den världsberömda terrakottaarmén från Kina kommer till Östasiatiska museet i Stockholm hösten 2010. Utställningen blir unik eftersom den visas i en mycket spektakulär miljö, samtidigt som den också innehåller nyare fynd från andra liknande gravplatser.

För första gången någonsin kommer föremålen att visas under jord, i de hemliga bergrum som finns under museet på Skeppsholmen mitt i Stockholm. Det är en miljö som mycket påminner om hur föremålen en gång hittades.

- Du som besökare kommer att få en känsla av det där första magiska ögonblicket när du i en utgrävningssituation plötsligt står öga mot öga med armén säger museichef Sanne Houby-Nielsen.

Platsen är idealisk. Skeppsholmen, som ligger mitt emot Kungliga Slottet var fram till 1960-talet svenska flottans bas. I de övergivna bergrummen på ön, blir det möjligt att skapa en arkeologisk miljö med unik atmosfär.

- Event Stockholm har under en längre tid arbetat för att få terrakottaarmén till Stockholm, eftersom internationella evenemang av den här digniteten attraherar många besökare. Vi är mycket glada över att Kina vill visa armén i Stockholm. Det visar på vår ställning som en evenemangsstad i världsklass, säger Mattias Rindberg, Chef Evenemang på Stockholm Visitors Board

Den unika placeringen av utställningen är möjlig genom samarbete med Statens fastighetsverk som förvaltar Skeppsholmen i Stockholm.

- Vi ser mycket positivit på att bergrummen nu kommer till publik användning, det är helt i linje med vårt förvaltningsprogram för Skeppsholmen som innebär att vi vill skapa en mer öppen och kreativ mötesplats för såväl stockholmare och turister, säger Ulf Tomner, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

Högupplöst pressbild finns på:
http://www.smvk.se/content/1/c6/01/39/68/3897d4f6.jpg

För mer information kontakta:

Peter Skogh, kommunikations- och marknadsföringschef, Statens museer för världskultur, telefon 0703-16 73 94, peter.skogh@smvk.se

Ann-Charlotte Jönsson, presschef, Stockholm Visitors Board, 076- 82 54992, ann-charlotte.jonsson@svb.stockholm.se

Ulf Tomner, fastighetschef Statens fastighetsverk, 070-268 71 71, ulf.tomner@sfv.se

Event Stockholm drivs av Stockholm Visitors Board och är ett partnerskap mellan offentlig verksamhet och näringsliv. Vi verkar för att uppnå Stockholms vision om att vara en evenemangs- och upplevelsestad i världsklass.

Östasiatiska museet är en del av Statens museer för världskultur tillsammans med Etnografiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand