2015-06-30 13:03Pressmeddelande

​Stockholm värdstad för finalen i UEFA Europa League 2017

Finalen i UEFA Europa League 2017 kommer att spelas på Friends Arena den 24 maj 2017. Det beslutade UEFA:s exekutivkommitté vid sitt möte i Prag idag. Bakom arrangemanget står Svenska Fotbollförbundet tillsammans med värdstaden Stockholm, Friends Arena och Solna stad.

- Det är både roligt och viktigt för svensk fotboll att på nytt få stå som arrangör för ett av de största fotbollsevenemangen. Att arrangera fler internationella evenemang är ju också ett av förbundets strategiska mål, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

- Beslutet visar att UEFA har stor tilltro till både svensk fotboll och Nationalarenan Friends Arena, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Den 28 juli 2013 spelades finalen i UEFA Dam-EM på Friends Arena inför den hittills största publiken i mästerskapets historia, 41 301 personer. En turistekonomisk utvärdering visade att finalen bidrog med en turistekonomisk omsättning på nära 50 miljoner kronor till stockholmsregionen, inte minst i Stockholm och Solna.

- UEFA Europa League-finalen är ett evenemang som går helt i linje med Stockholmsregionens ambition att vara en av Europas ledande evenemangsstäder. Vi är glada och stolta över att kunna bjuda Sverige på en stor fotbollsfest. Vi vill att det ska handla om mer än en fotbollsmatch och planerar att ha en rad supporteraktivititer i Stockholmsregionen, säger Karin Wanngård (s) finansborgarråd i Stockholms stad.

UEFA Europa League-finalen ger stor medial uppmärksamhet. 2015 års final i Warszawa sågs av 45.000 åskådare och 60 miljoner TV-tittare.

Svenska Fotbollförbundet har tidigare arrangerat fyra europeiska klubbfinaler:

Cupvinnarcupen:

  • 1983, Ullevi: Aberdeen-Real Madrid 2-1 (efter förlängning)
  • 1990, Ullevi: Sampdoria-Anderlecht 2-0 (efter förlängning)
  • 1998, Råsunda: Chelsea-Stuttgart 1-0

UEFA-cupen:

  • 2004, Ullevi: Valencia-Olympique Marseille 2-0

När IFK Göteborg vann UEFA-cupen 1982 (mot Hamburger SV) och 1987 (mot Dundee U) spelades finalerna hemma-borta.

För ytterligare information

Göran Havik, Svenska Fotbollförbundet, 070-393 72 49

Ömer Oguz, pressekreterare för Karin Wanngård, 076-122 92 34

Stockholm Business Region har till uppgift att tillsammans med dotterbolagen Stockholm Business Region Development och Stockholm Visitors Board utveckla och marknadsföra Stockholm som etablerings- och besöksort. Stockholm Business Region är helägt av Stockholms stad och driver varumärket Stockholm - The Capital of Scandinavia.

www.visitstockholm.com 
www.investstockholm.com 
www.stockholmbusinessregion.se


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand