2009-10-19 08:45Pressmeddelande

Stockholm utsedd till världens bästa busstad!

Den Europeiska bussbranschen har utsett Stockholm till världens bästa bussturiststad. Stockholms stad, representerat av Trafikkontoret och Stockholm Visitors Board, mottog The IRU City Trophy Award 2009 nyligen under en prisceremoni i Kortrijk i Belgien.

Stockholm får priset för den exemplariskt bussvänliga policy som implementerats i en extremt komplex natur- arkitektur- och trafik miljö. Den internationella juryn, bestående av representanter från besöksnäringen samt politiker och journalister, uppskattade särkskilt att stadens uppmärksamhet på bussturism och resande. Dessutom att staden lägger stor vikt på att värna om miljön samt stadens välplanerade policy för at skapa tillgänglighet för besökande bussar.

- Att göra en stad byggd på 14 öar och med en medeltida stadskärna bussvänlig är komplext, vilket också juryn uppmärksammar. Trafikkontoret inom Stockholms stad har långsiktigt arbetat med att göra staden tillgänglig för bussturism, säger Ulla Hamilton Miljö- och trafikborgarråd (M)

Även för besöksnäringen i Stockholm är bussbranschen viktig. Stockholms marknadföringsbolag Stockholm Visitors Board tar under måndagen den 19 oktober ytterligare ett steg för att öka servicegraden för bussarrangörer i Stockholm.

- För att underlätta ytterligare för bussturismen lanseras en servicesajt för bussbranschen även engelska, säger Marcus Hammarström, Area Manager Bussturism inom Stockholm Visitors Board. Sajten har tidigare funnits på svenska. Den engelska versionen finns på www.stockholmtown.com/coach och innehåller information om bland annat parkering och restauranger för grupper. Den svenska versionen hittar du här: www.stockholmtown.com/buss

- Det är ett välförtjänt pris. I Stockholm finns ett nära och etablerat samarbete mellan staden, bussbranschen och turistnäringen. Ett samarbete som lett fram till att bussen idag är en naturlig och viktig del i både en attraktiv stadsmiljön och i turistnäringen, säger Anna Grönlund. Förbundsdirektör i Svenska Bussbranschens Riksförbund som tillsammans med branschtidningarna Res- och TrafikForum höll i den nationella nomineringen till IRU City Trophy, säger Anna Grönlund, Förbundsdirektör i Bussbranschens Riksförbund

Tidigare i år utsågs Stockholm till Sveriges bästa bussturiststad av Bussbranschens Riksförbund och branschtidningarna ResForum och TrafikForum och blev därmed Sveriges representant i den Europeiska IRU City Trophy 2009.

Även Flygbussarna uppmärksammades av IRU genom att vinna priset för Europas bästa bussbolag.

För ytterligare information kontakta

Magnus Thulin, biträdande borgarrådssekreterare Miljö- och trafikroteln, tel: 08-508 29 533

Ann-Charlotte Jönsson, presschef Stockholm Visitors Board, tel: 08-508 28 507

Helena Gibson-Ek, kommunikationsansvarig Bussbranschens Riksförbund, tel: 08-442 72 72

Juliette Ebélé, IRU Delegation tel: +41 22 918 27 07, e-post: Juliette.Ebele@iru.org

Juryns motivering till Stockholm på engelska: Stockholm - Europe's first green capital has been awarded the global IRU City Trophy Award 2009 for its exemplary coach friendly policy, implemented in an extremely complex natural, architectural and traffic environment. The International jury particularly appreciated the city's recognition of the importance of coach tourism and travel. It also appreciated Stockholm's emphasis on protecting the environment and its well planned policy of prioritisation of coach tourism and travel, with a strong emphasis on facilitating city access to visiting coaches.


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand