2010-02-17 10:36Pressmeddelande

Stockholm stärker sin position som den ledande besöksdestination i Skandinavien

Under 2009 gjordes 9,4 miljoner övernattningar på hotell, vandrarhem, stugbyar och camping i Stockholms län. Det är jämförbart med rekordåret 2008. Stockholm är den huvudstad i regionen som hade flest gästnätter under föregående år och stärker därmed sin position som den ledande besöksdestinationen i Skandinavien.

- Vi har tagit marknadsandelar av de nordiska huvudstäderna, vilket vi är stolta över. Under förra året stod Stockholm för 38,2 procent av gästnätterna i en jämförelse med antalet gästnätter i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors, säger Peter Lindqvist vd Stockholm Visitors Board.

Det är den kraftiga ökningen av antalet privatresor till Stockholm som är anledningen till Stockholms framgångar. Inte helt oväntat minskade antalet övernattande affärsresenärer i Stockholms Län med 9 procent under föregående år. Under samma period ökade antalet övernattande privatresenärer i länet med 10 procent, vilket totalt sett ger motsvarande antalet gästnätter i Stockholms Län på helåret.

- Långsiktiga marknadssatsningar tillsammans med våra samarbetspartners och ett fokuserat arbete på att få fler flyglinjer till Stockholm är några av anledningarna till att privatresesegmentet ökar, säger Guri Höjgaard Chef för Privatresor på Stockholm Visitors Board.

Den inhemska marknaden är fortfarande den viktigaste för Stockholm. Svenska besökare står för två av tre övernattningar på hotell, vandrarhem, stugbyar och campingplatser i Stockholms län. Av de utländska besökarna kommer flest från Tyskland, Storbritannien, USA och Norge. Italien, Danmark, Finland och Tyskland är de marknader som vuxit mest under 2009.

Stockholm Visitors Board är Stockholms marknadsföringsbolag. Vår uppgift är att samordna resurser inom näringsliv och kommun samt koordinera marknadsföringen av Stockholm under det gemensamma varumärket "Stockholm - the Capital of Scandinavia. Stockholm Visitors Board AB (SVB) ingår i Stockholm Business Region koncernen och är ett helägt dotterbolag till Stockholm Stadshus AB. Läs mer på www.stockholmtown.com


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand