2023-09-01 13:25Pressmeddelande

Stockholm slår rekord i antalet gästnätter en enskild månad

graf besök sommaren 2023Statistik för sommarens besök till Stockholm. Källa Tillväxtverket/SCB

I juli 2023 gjordes sammanlagt 1,8 miljoner övernattningar i Stockholms län. Jämfört med i fjol är det en ökning med drygt 30 000 gästnätter (2 procent). Både svenska och utländska gästnätter är nu över 2019 års siffror.

Stockholm står sig starkt när det gäller besökssiffror för högsommaren. Besöksnäringen har gjort ett otroligt jobb för återhämtningen och skapar viktiga arbetstillfällen. Det stärker även utbudet för oss stockholmare att turisterna är tillbaka, säger Caroline Strand, VD för Visit Stockholm.

Det är de utländska gästnätterna som står för ökningen och i juli månad ökade de med 18 procent jämfört med juli 2022. Tappet under pandemin är därmed återhämtat och de utländska gästnätterna är nu tillbaka på 2019 års nivåer. Andelen utländska gästnätter är också större under juli månad jämfört med resten av år 2023. 

De största utländska marknaderna under juli var Tyskland följt av USA, Norge och Finland. Sett sedan januari är ordningen i stället USA, Tyskland, Storbritannien och Norge.

Gästnätterna från Tyskland ökar starkt och har stigit med 21 procent jämfört med juli 2022. De amerikanska har ökat med 2 procent. Även övernattningarna från Norden (12 procent) och övriga Europa (18 procent) ökar.

De svenska gästnätterna fortsätter däremot att sjunka och minskade med 5 procent jämfört med juli månad i fjol. Det är den fjärde månaden i rad som de inhemska gästnätterna backar. Det är ett mönster som finns i landet som helhet. Men även om de svenska gästnätterna gått ner senaste tiden så har de i Stockholms län ändå ökat med 5 procent jämfört med innan pandemin. De inhemska gästnätterna är däremot lägre än de var 2022. Ett år starkt påverkat av pandemins resemönster.



Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella destinationsbolag. Bolaget utvecklar och positionerar Stockholm som tillgänglig och attraktiv plats under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Tomas Andersson
Projektledare kommunikation och digital utveckling
Tomas Andersson