2022-10-12 07:02Pressmeddelande

Stockholm satsar på att stå värd för EM-festen 2025 – idag lämnas ansökan in

Foto: Stockholm LiveFoto: Stockholm Live

Idag lämnar Sverige, tillsammans med fotbollsförbunden i de övriga nordiska länderna, in den officiella ansökan till UEFA om att få arrangera EM för damer 2025. Målsättningen med den nordiska ansökan är klar: att arrangera det största Europamästerskapet på damsidan någonsin. Ansökan är en del i Stockholms stads stora satsning att få fler stora internationella evenemang och mästerskap till destinationen.

Stockholms stad satsar på att attrahera stora internationella evenemang. Förutom att locka fler besökare, stärka värdskapet och bidra till utvecklingen av det lokala näringslivet, bidrar ett fotbolls-EM till utvecklingen av dam- och flickfotbollen i alla delar av Stockholm.

Målsättningen med stora mästerskap är att skapa folkfester som skapar stolthet, engagemang och nya arbetstillfällen. VM i handboll för herrar i januari 2023 och VM i ishockey för herrar i maj 2025 är redan klara.

Stockholm är väl rustat för att stå värdstad för Europamästerskapet i fotboll 2025 tillsammans med Solna stad, våra samarbetsstäder i Norden och de nordiska fotbollsförbunden. Det ligger helt i linje med stadens stora satsning på internationella evenemang. Mästerskapet bidrar till upplevelsen av Stockholm och stärker det viktiga arbetet med att skapa bra förutsättningar för flickor och kvinnor att utöva idrott, säger Caroline Strand VD för Visit Stockholm.

Med noga utvalda spelorter och arenor ser de nordiska fotbollsförbunden möjligheten att utöka publikkapaciteten ytterligare jämfört med de senaste Europamästerskapen, och tillsammans vill man arbeta för ännu bättre matchupplevelser och supporterskap kring mästerskapet.

I den ansökan som skickats in till UEFA är Stockholm och Göteborg de två svenska spelorterna. Matcherna i Stockholm spelas på Tele2Arena. Mästerskapets tilltänka finalarena är Friends Arena, den största arenan i norden med möjlighet till 50 000 supportar på läktarna.

Att stå värd för Europamästerskapet i fotboll för damer är precis det som Tele2 Arena och Friends Arena ska göra. Med den nordiska ansökan så är det upplagt för en publikfest och krossade publikrekord, säger Andreas Sand, VD Stockholm Live.

UEFA:s exekutiva kommitté beslutar 25 januari 2023 vilka som tilldelas mästerskapet. Övriga kandidater är Frankrike, Polen och Schweiz.


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella destinationsbolag. Bolaget utvecklar och positionerar Stockholm som tillgänglig och attraktiv plats under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Tomas Andersson
Projektledare kommunikation och digital utveckling
Tomas Andersson