2019-10-03 10:55Pressmeddelande

​Stockholm nominerar Lidö Värdshus till Stora Turismpriset 2019

null

Lidö Värdshus, Zero Island, i Stockholms norra skärgård nomineras till Stora Turismpriset 2019. Region Stockholm och Visit Stockholm, Stockholm stad har i samverkan nominerat länets kandidat. Stora Turismpriset delas ut till aktörer som på ett nytänkande och innovativt sätt bidrar till utvecklingen av besöksnäringen. Den nationella vinnaren utses den 4 december av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.

Motiveringen för Lidö Värdshus lyder: ”Tillbringa en natt i Zero Cabin och upplev en klimatneutral livsstil. På Lidö Värdshus kan du prova Zero Menu, en hållbar meny skapad av kocken Jonas Svensson. Vid första anblicken är det ett idylliskt sommarparadis, men Zero Island är mycket mer än så, det är framtiden. Zero Island är ett projekt för att göra en hel ö, Lidö i Stockholms norra skärgård, koldioxidneutral på ett år”

-Lidö Värdshus genomför ett fantastiskt initiativ som visar att det går att driva verksamheten hållbart. De arbetar innovativt med stort engagemang och delar generöst med sig av sina erfarenheter. Detta är viktigt när besöksnäringen växer och har en viktig roll i utvecklingen av Stockholm som attraktiv hållbar destination att bo, leva i och besöka, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad.

Det är många förändringar som måste ske för att Sverige ska nå sitt mål att bli klimatneutralt år 2045. På Lidö gjordes många förändringar på ett år genom projektet Zero Island. Skillnaden var betydande: öns koldioxidutsläpp minskade med 78 procent från 2018 års nivåer. Bland annat har 90 solpaneler installerats, värmesystem bytts ut och en närproducerad meny med så lite spill och så få transporter som möjligt tagits fram.

- Entreprenörerna Olle Tejle och Hugo Olofsson har genom samverkan och engagemang skapat ett besöksmål som ligger i absolut framkant när det gäller innovation och hållbarhet. På bara ett år har de genom projektet Zero Island minskat sina koldioxidutsläpp med 78 procent och därmed visat att det är möjligt att åstadkomma en stor förändring på kort tid. Genom att nominera dem till Årets Turismpris vill vi inspirera besöksnäringen i hela landet, säger Gustav Hemming, (C) Tillväxt och samhällsplaneringsregionråd på Region Stockholm.

Lidö är en 2,5 kvadratkilometer stor ö och är sedan år 2000 ett naturreservat som ägs av Skärgårdsstiftelsen. Från 2011 arrenderar Olle Tejle och Hugo Olofsson ön och driver Lidö Värdshus. Genom att skapa en mer hållbar tillvaro på Lidö, uppmuntrar de andra att vara med och ge sitt eget bidrag till en bättre och renare framtid.

- Det är vi tillsammans med vår personal som med energi, glädje och hopp om en ljus framtid arbetar hårt för ett hållbart resmål. Vi ser inte att våra kollegor i vår geografiska omgivning är konkurrenter utan att vi alla är komplement. Vi måste alla arbeta hårt tillsammans för att bli en hållbar destination, kommenterar entreprenörerna Olle Tejle och Hugo Olofsson nomineringen.

Läs mer här Lidövärdshus

Om Stora Turismpriset

Varje år delas Stora Turismpriset ut till aktörer som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utvecklingen av besöksnäringen. Priset delas ut den 4 december av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, en fristående stiftelse vars syfte är att främja utvecklingen av kunskap inom svensk turism. Tillväxtverket är stiftelsens huvudman och utser dess styrelse. Administration och förvaltning hanteras av Tillväxtverket och Kammarkollegiet.

Läs mer: Tillväxtverket

Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad.

www.visitstockholm.com

www.investstockholm.com

www.stockholmbusinessregion.com


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand