2011-05-16 08:01Pressmeddelande

Snart startar kryssningssäsongen till Stockholm

Snart startar kryssningssäsongen. I år kommer 273 anlöp av internationella kryssningsfartyg till Stockholm. Idag publiceras hela anlöpslistan.

I början av maj välkomnar Stockholms Hamnar årets första kryssningsfartyg till Stockholm. MSC Orchestra lägger till vid Stadsgården för ett stopp på vägen från Kiel till Tallinn. Det sista fartyget är planerat att komma i oktober månad.


Totalt besöker 273 kryssningsfartyg Stockholm under säsongen, vilket blir cirka 12 anlöp per vecka. Fartygen kommer att lägga till vid Stockholms Hamnars kajer vid Stadsgårdshamnen, Skeppsbron samt i Frihamnen.


– I år välkomnar vi något fler fartyg jämfört med 2010, vilket är mycket glädjande, säger Helena Bonnier, styrelseordförande Stockholms Hamnar. Det är ett bevis för att Stockholm är ett populärt resmål för de internationella kryssningsresenärerna.

En nyhet för i år är det spanska rederiet Happy Cruises som vid tio tillfällen genomför Östersjökryssningar med sitt fartyg Gemini.

Störst av fartygen i år är Celebrity Eclipse med sina 317 meter. Hon anlöper Stockholm vid fyra tillfällen, 30 maj, 27 juni, 25 juli samt 22 augusti. Celebrity Eclipse kom för första gången i fjol och är bland de största kryssningsfartyg som anlöpt Stockholm.

I år är 41 anlöp så kallade ”turnarounds”, vilket innebär att resan börjar eller avslutas i Stockholm. Dessa anlöp är extra värdefulla för Stockholm eftersom det innebär fler hotellövernattningar, utflykter och taxiresor. Förra året var det 33 turnaround-anlöp.

För ytterligare information: www.stockholmcruise.com


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand