2017-04-27 09:19Pressmeddelande

Rekordmånga kryssningsresenärer spenderar 600 miljoner i Stockholm

null

Stockholm som kryssningsdestination växer i popularitet och kommer i år att gästas av 270 kryssningsfartyg med rekordmånga 650 000 passagerare.

Den 30 april startar kryssningssäsongen när fartyget National Geografic Orion kommer till Skeppsbron. Antalet kryssningspassagerare beräknas bli rekordhögt i år, 650 000 passagerare. Det motsvarar en ökning med 30 procent jämfört med i fjol.

-Kryssningspassagerarna kommer i år att spendera runt 600 miljoner kronor och spelar en stor roll för både besöksnäringen och hela Stockholmsregionen, säger Thomas Andersson, vd på Visit Stockholm.

Under kryssningssäsongen beräknas 270 fartyg komma till Stockholms Hamnar varav rekordantalet 75 fartyg är s.k. turnarounds som inleder och/eller avslutatar sin kryssning i Stockholm. Passagerarna spenderar då ofta en extra dag och natt i land vilket gynnar turistnäringen ytterligare.

–Stockholm är mycket populärt och räknas som en av ”Big five” tillsammans med Helsingfors, Tallinn, Sankt Petersburg och Köpenhamn säger Henrik Ahlqvist, kryssningsansvarig Stockholms Hamnar.

Nytt för Stockholm i år är fartygen Norwegian Getaway (även störst i år), MSC Fantasia och en nyårskryssning då Saga Sapphire väljer att gästa Stockholm.

Alla väntade kryssningsanlöp finns med i anlöpslistan på Stockholms Hamnars webbplats samt i appen CruiseSthlm som du laddar ner gratis.

Fakta internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar

År 2017 (beräknat antal)År 2016År 2015År 2014År 2013
Kryssningsfartyg270230247264278
Varav turnaround 7557534247
Passagerare650 000490 000530 000467 000478 000


Miljöfakta kryssningsfartyg i Stockholms Hamnar

  • Stockholms hamn är en av få hamnar i världen som har möjlighet att kunna ta emot svart- och gråvatten, det vill säga toalettvatten samt dusch- och diskvatten. Mottagningsanläggningar finns vid alla kajplatser i Stockholm och tömning ingår i hamnavgiften.
  • Under 2016 lämnade 80 procent av fartygen avloppsvatten i Stockholms Hamnar. Kryssningsfartygen har ofta också möjlighet att rena vattnet ombord i egna anläggningar.
  • Att lämna sopor ingår i hamnavgiften och de som lämnar sorterat får rabatt på avgiften.

    Länk till film och fakta om hantering av svart- och gråvatten: www.bit.ly/2pi5U1P

Stockholm Business Region har till uppgift att tillsammans med dotterbolagen Invest Stockholm och Visit Stockholm utveckla och marknadsföra Stockholm som etablerings- och besöksort. Stockholm Business Region är helägt av Stockholms stad och driver varumärket Stockholm - The Capital of Scandinavia.

www.visitstockholm.com
www.investstockholm.com
www.stockholmbusinessregion.se


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand