2013-10-29 09:38Pressmeddelande

Ny rekordnotering av antalet kryssningspassagerare

null

Kryssningssäsongen 2013 blev en stor framgång med en ny rekordnotering av antalet passagerare. Totalt besökte 278 fartyg Stockholm och Nynäshamn under säsongen. Antalet kryssningspassagerare summeras till det nya rekordet, 485 000.


– Vi noterar ett nytt passagerarrekord i år och det känns fantastiskt kul, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad. Stockholm är en populär besöksdestination och det visas tydligt med alla rederier som väljer att komma till oss.

I år besökte 278 fartyg Stockholms Hamnar mellan 26 april 2013 till 29 oktober 2013.
Antalet passagerare blev 485 000, att jämföras med förra årets 467 000, en ökning med 18 000 passagerare jämfört med 2012.


Under årets säsong var det totalt 47 anlöp som var ”turnarounds”, vilket innebär att resan påbörjades eller avslutades i Stockholm.

Bästa kryssningsdestinationen i Europa

Stockholm via arbetet inom Stockholm Cruise Network tilldelades Cruise international Award 2013 som ”Bästa destination i Europa”. Det är en utmärkelse som prestigefyllda tidningen Cruise international delar ut och bygger på en omröstning bland kryssningspassagerarna.


– I år har Stockholm fått pris som bästa kryssningsdestination i Europa. Det är ett fint kvitto på att resenärerna uppskattar Stockholm och det som staden kan erbjuda. Vi kan också notera att kryssningsresenärerna spenderar totalt en halv miljard kronor under sitt besök i staden. Det är viktiga inkomster för stadens turistnäring med bland annat restaurangbesök, shopping och hotellnätter, säger Helena Bonnier (M), ordförande i Stockholms Hamn AB och i Kapellskärs Hamn AB. 

 
Fakta om kryssningssäsongen 2013

Antal anlöp: 278, varav anlöp till Nynäshamn: 22.
Antal passagerare: 485 000, varav passagerare till Nynäshamn 38 000
Antal turnarounds: 47

Kontakta oss

Moderaterna i Stockholms stad - pressjournummer 08-508 29 222 / +46 8 508 29 222

Claudia Quas, projektledare Stockholm Cruise Network inom Stockholm Visitors Board,
08-508 28 536, claudia.quas@stockholm.se

Henrik Ahlqvist, marknadsansvarig Stockholms Hamnar, 070-770 28 13, henrik.ahlqvist@stockholmshamnar.se

Stockholm Cruise Network är ett partnerbaserat samarbetsprojekt bestående av Stockholm Visitors Board, Stockholms Hamnar, Swedavia samt ett 30-tal partners som representerar turoperatörer, hamnagenter, hotell, attraktioner och transporter. Syftet med nätverket är att tillsammans marknadsföra samt utveckla Stockholm som kryssningsdestination.  
www.stockholmcruise.com; www.stockholmshamnar.se


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand