2021-10-18 08:30Pressmeddelande

Klimatsmart reseinspiration framtagen av AI. Ansökan beviljad av Vinnova.

Stockholm vid vattnet. Vänner på kajen. Foto: Anna Hugosson

Startupföretaget Viewbound och Visit Stockholm har i en gemensam ansökan till Vinnova beviljats medel för att med hjälp av AI erbjuda närliggande alternativ till destinationer långt bort. Kan fler resenärer att göra smarta resval är det bättre för miljön och gynnar den lokala besöksnäringen.

I återstarten för stadens hårt drabbade besöksnäring arbetar vi nyfiket och tillsammans med innovativa lösningar. Samarbetet med Viewbound tar oss in i möjligheterna med AI och kommer att utveckla Stockholm som destination, säger Caroline Strand, VD för Visit Stockholm.

Projektet syftar till att förändra människors beslut om resor och reducera långresor genom att testa en rekommendationsmotor som visar platser i ens närområde som liknar fjärran destinationer.

Vi utvecklar Viewbound med målet att bli världens främsta app för reseinspiration. Med denna satsning ser vi dessutom till att hjälpa potentiella resenärer att göra val som är smartare för klimatet. Vi vill förändra hur långt man tror sig behöva resa för att uppleva något nytt och inspirerande, säger Charlotte Kleverud, VD och grundare av Viewbound.

De bilder och videos från fantastiska platser som postas på Instagram, Tiktok och Pinterest har fått ett stort inflytande över vart vi reser och hur. Vi uppmuntras att resa allt längre bort trots att liknande platser ofta finns att hitta betydligt närmare på tåg-, cykel-, eller till och med promenadavstånd. Konsekvensen av ökad turism till avlägsna platser är en negativ klimatpåverkan.                                        

Bakom denna satsning står Viewbound - en app för reseinspiration under utveckling, och Visit Stockholm, Stockholm stads officiella destinationsbolag. Tillsammans skapas en databas med platser i Stockholm som matchas mot populära destinationer över hela världen.

För vidare kontakt:
Charlotte Kleverud, VD för Viewbound
charlotte@viewbound.com
08-505 424 23Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella destinationsbolag. Bolaget utvecklar och positionerar Stockholm som tillgänglig och attraktiv plats under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Tomas Andersson
Projektledare kommunikation och digital utveckling
Tomas Andersson