2009-09-28 14:34Pressmeddelande

Fantastiskt kryssningsrekord i Stockholm!

Kryssningssäsongen i Stockholm slår nytt rekord. När säsongen avslutas den här veckan har 440 000 kryssningspassagerare besökt Stockholm, vilket är 60 000 fler än under 2008. Säsongens sista kryssningsfartyg Braemar ankommer till Stadsgården i Stockholm tisdag den 29 september*.

- 440 000 passagerare är en fantastisk siffra som visar vilken attraktionskraft Stockholm har som resmål. USA, Tyskland och Storbritannien är fortsatt de största och viktigaste kryssningsmarknaderna, men nu ser vi också att våra marknadsinsatser i Europa ger resultat. De starkast växande marknaderna är Spanien och Italien, vilket sporrar oss att fortsätta satsa på kryssningsturismen, säger Josefin Haraldsson, projektledare för Stockholm Cruise Network inom Stockholm Visitors Board.

Kryssningsresenärerna är en viktig och lönsam inkomst för staden. Dessa resenärer spenderar mellan 450 - 500 miljoner kronor i staden, cirka 1100 kronor per person.

Av säsongens kryssningspassagerare var 84 000 så kallade Turnaroundpassagerare. Det vill säga, en passagerare som antingen inleder eller avslutar sin kryssning i Stockholm. De är särskilt viktiga för besöksnäringen eftersom de genererar övernattningar i Stockholm.

- De senaste åren har Stockholms Hamnar satsat på nya kryssningsterminaler. En ny terminal öppnade i Frihamnen 2008 och under 2010 öppnar ännu en ny terminal i Stora Tullhuset vid Stadsgårdskajen. Den nya terminalen innebär att vi kan erbjuda passagerarna en utökad service nivå såsom turistinformation, café och shopping. Från och med våren 2010 öppnar dessutom fotomuseet Fotografiska. Ett museum med utställningar av några av världens mest respekterade fotografer, säger David Schubert Marknadsansvarig Kryssning- och Passagerartrafik vid Stockholms Hamnar.

Fakta om säsongen 2008 2009

Antal anlöp 265 393

Antal passagerare 365 000 443 000

Varav antal turnaroundpassagerare 40 000 85 000

Antal turnaroundanlöp 28 38

Källa: Stockholms Hamnar, preliminära siffror

De internationella kryssningsgästerna är nöjda med besöket i huvudstaden:

  • 87 procent var nöjda eller mycket nöjda med Stockholmsbesöket.
  • 73 procent säger att det är troligt eller mycket troligt att de kommer att rekommendera en Stockholmssemester till en vän.
  • 89 procent tyckte att Stockholmsbesöket var över eller mycket över förväntningarna.
  • 82 procent var nöjda eller mycket nöjda med mottagarservicen i Stockholm.

Undersökningen bygger på 1200 intervjuer med kryssningsresenärer och genomfördes på uppdrag av Stockholm Cruise Network i samarbete med organisationen Cruise Europe.

*Det brittiska fartyget Braemar ankommer från Helsingfors till Stadsgården 160 i Stockholm den 29 september klockan 09.20. Fartyget avgår igen klockan 15.00 mot Köpenhamn.

För ytterligare information kontakta:

Ann-Charlotte Jönsson, presschef Stockholm Visitors Board, tel: 076-825 49 92

Katinka Öberg, pressansvarig Stockholms Hamnar, tel: 070-770 27 19

*Det brittiska fartyget Braemar ankommer från Helsingfors till Stadsgården 160 i Stockholm den 29 september klockan 09.20. Fartyget avreser klockan 15.00 mot Köpenhamn.

Stockholm Cruise Network är ett nätverk mellan Stockholm Visitors Board, Stockholms Hamn, LFV Arlanda, SAS samt drygt femtio privata företag som arbetar för att marknadsföra Stockholm som kryssningsdestination. Kryssningstrafiken i Stockholm omsätter cirka 184 miljoner kronor enligt en utredning som gjordes av USK 2005. Mer information om nätverket finns på www.stockholmcruise.com


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand