2016-04-28 07:00Pressmeddelande

En halv miljon kryssningsresenärer väntas till Stockholm

null

Tisdagen den 3 maj startar årets kryssningssäsong när fartyget MSC Musica anlöper Stockholm. I sommar beräknas en halv miljon kryssningspassagerare gästa Stockholm och tillsammans spendera cirka en halv miljard kronor.

Varje år besöker ett 40-tal kryssningsrederier med över 80 olika fartyg Stockholm. Säsongen inleds den 3 maj när MSC Musica anlöper Stadsgården. I år beräknas 240 fartyg besöka Stockholms Hamnar innan säsongen avslutas den 13 oktober med fartyget Aidamar. Rederiet Viking Ocean Cruises fortsätter med turnarounds i Stockholm och utökar sin närvaro med ytterligare ett fartyg, Viking Sea.

Arbetet med att utveckla Stockholm som internationell kryssningsdestination är ett samarbete mellan Stockholms Hamnar och Stockholm Visitors Board.

– Kryssningsturismen bidrar stort till besöksnäringen och är betydelsefull för hela Stockholmsregionen. Antalet fartyg som ligger över natt i Stockholms Hamnar fortsätter att öka, vilket är positivt då dessa passagerare stannar längre i regionen, upplever mer av destinationen och spenderar därmed mer på sightseeing, hotell, restauranger och shopping i Stockholm, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.

Fartygen blir allt större och rymmer fler passagerare. Lagom till kryssningsstarten förbättrar Stockholms Hamnar servicen väsentligt i Nynäshamns hamn med en 260 meter lång utvikbar gångbrygga som ansluts direkt till fartygen.

– Årets kryssningssäsong förväntas bli nästan lika bra som rekordåret i fjol. Däremot är vi bekymrade över förslaget om höjda statliga farledsavgifter som kan få stora konsekvenser för kryssningstrafiken, säger Johan Castwall, vd på Stockholms Hamnar.

Resenärerna som främst kommer från Tyskland, USA, England, och Italien spenderar cirka en halv miljard kronor i Stockholm på hotell, restauranger, sevärdheter och shopping.

Fakta internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar


År 2016 (beräknat antal) År 2015 År 2014 År 2013 År 2012
Kryssningsfartyg 240 247 264 278 275
Varav turnaround * 56 53 42 47 50
Passagerare >500 000 530 000 467 000 478 000 469 000


Miljöfakta kryssningsfartyg i Stockholms Hamnar

  • Stockholms hamn är en av få hamnar i världen som har möjlighet att kunna ta emot svart- och gråvatten, det vill säga toalettvatten samt dusch- och diskvatten. Mottagningsanläggningar finns vid alla kajplatser i Stockholm och tömning ingår i hamnavgiften.
  • De senaste åren har runt 70 procent av fartygen lämnat sitt avloppsvatten i Stockholms Hamnar. Kryssningsfartygen har ofta också möjlighet att rena vattnet ombord i egna anläggningar.
  • Att lämna sopor ingår i avgiften och de som lämnar sorterat får rabatt på avgiften.

Alla väntade kryssningsanlöp finns med i fartygslistan på Stockholms Hamnars webbplats samt i appen CruiseSthlm som du laddar ner gratis från Appstore och Google Play för Iphone och Android telefoner.

*Turnarounds är extra viktiga för turistnäringen och innebär att passagerare inleder och/eller avslutar sin kryssning i Stockholm och därför ofta väljer att spendera en extra dag och natt i land.

Pressbild: Finns att hämta här: http://bit.ly/26qGMpl Bildbyline: Stockholms Hamnar

Kontakta oss gärna:

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar

+46(0)70-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se

Karin Wanngård: kontakta Tomas Gustavsson, pressekreterare finansroteln,

+46(0)76-122 91 99

Caroline Strand, Director Marketing & Analysis, Stockholm Visitors Board,

+46 (0) 8 508 285 40, caroline.strand@stockholm.se

Stockholm Business Region har till uppgift att tillsammans med dotterbolagen Stockholm Business Region Development och Stockholm Visitors Board utveckla och marknadsföra Stockholm som etablerings- och besöksort. Stockholm Business Region är helägt av Stockholms stad och driver varumärket Stockholm - The Capital of Scandinavia.

www.visitstockholm.com 
www.investstockholm.com 
www.stockholmbusinessregion.se

Stockholms Hamnar främjar sjöfarten och säkrar regionens varuförsörjning genom att erbjuda kajplatser samt service och tjänster för färje-, kryssnings- och godstrafiken. Stockholms Hamnar finns i Stockholm, Kapellskär och Nynäshamn. Koncernen har 155 anställda och omsatte 728 mkr under 2015.

stockholmshamnar.se – facebook.com/stockholmshamnar – twitter.com/stockholmshamn


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand