2013-04-25 11:56Pressmeddelande

500 000 kryssningspassagerare väntas till Stockholm i år

null

Den 26 april startar säsongen när kryssningsfartyget Astor anlöper Stadsgården. Stockholm är en mycket populär kryssningsdestination och i år beräknas 279 kryssningsfartyg med närmare en halv miljon kryssningspassagerare gästa Stockholms Hamnar. Fredagen den 26 april anlöper säsongens första kryssningsfartyg Astor Stadsgården.

Fyra dagar senare kommer MSC Musica för första gången till Stockholm och erhåller traditionsenligt en Stockholms Hamnars plakett.

Denna säsong beräknas 279 internationella kryssningsfartyg lägga till i Stockholms Hamnar. Av dessa anlöper 18 fartyg Nynäshamn där första anlöpet sker i mitten av maj. Säsongen avslutas 29 oktober med Marco Polo som gästar Nynäshamn och fortsätter vidare till Kiel.

– Hamnverksamheten är en stor tillgång, för hela Stockholm, dess invånare och alla de turister som vattenvägen tar sig till vår vackra stad. Genom en modern och effektiv hamnverksamhet kan vi välkomna hundratusentals turister varje år och det på ett miljömässigt hållbart sätt, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad.

– Kryssningsresenärer betygssätter Stockholm som en av de populäraste destinationerna i världen. De är en mycket viktig del av Stockholms turistnäring och inbringar årligen cirka 500 miljoner kronor i form av restaurangbesök, hotellnätter, utflykter och shopping, säger Ulla Hamilton (M), borgarråd i Stockholms stad och ordförande i Stockholm Business Region.

Stockholms Hamnar är en av få hamnar i världen som kan ta emot svart- och gråvatten och under vintern har flera mottagningsanläggningar förbättrats avsevärt. Alla väntade kryssningsanlöp finns med i fartygslistan på Stockholms Hamnars webbplats samt i appen CruiseSthlm som du laddar ner gratis från Appstore och Google Play för Iphone och Android telefoner.

Fakta internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar

Antal

År 2011

År 2012

År 2013 (prel)

Kryssningsfartyg

263

275

279

Passagerare

452 000

469 000

500 000

Kontakta oss gärna

Therez Olsson, pressekreterare Moderaterna i Stockholms stad, 076-122 92 00 alt. genom M-pressjour 08-508 29 222, therez.olsson@stockholm.se

Henrik Ahlqvist, marknadsansvarig Stockholms Hamnar, 070-770 28 13, henrik.ahlqvist@stockholmshamnar.se

Claudia Quas, projektledare Stockholm Cruise Network inom Stockholm Visitors Board, 08-508 28 536, claudia.quas@stockholm.se

 

Stockholm Cruise Network är ett partnerbaserat samarbetsprojekt bestående av Stockholm Visitors Board, Stockholms Hamnar, Swedavia samt ett 30-tal partners som representerar turoperatörer, hamnagenter, hotell, attraktioner och transporter. Syftet med nätverket är att tillsammans marknadsföra samt utveckla Stockholm som kryssningsdestination.  www.traveltrade.visitstockholm.com  www.stockholmshamnar.se


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand