2009-05-04 15:33Pressmeddelande

400 000 kryssningspassagerare väntas till Stockholm i år

Den första maj anlände årets första kryssningsfartyg till Skeppsbron i Stockholm och med den är kryssningssäsongen i full gång. Trots en rådande lågkonjunktur i världen väntas en rekordsäsong med över 300 kryssningsfartyg och sammanlagt cirka 400000 passagerare, vilket kan jämföras med 265 fartyg och 365000 passagerare år 2008.

Stockholm är den bästa destinationen i Europa. I en europeisk kryssningsundersökning från 2008, European Cruise Sector Survey Project 2008, utsågs Stockholm som helhet till den bästa kryssningsdestinationen i Europa och med högst betyg av de deltagande skandinaviska städerna. Enligt undersökningen är det variationsrikedomen på saker att se och göra, museerna och sevärdheterna samt shoppingen som är Stockholms främsta styrkor. Stockholm överträffade också förväntningarna och är den stad passagerarna helst återvänder till och helst rekommenderar sina vänner och bekanta.

- Inom kryssningssamarbetet Stockholm Cruise Network har vi arbetat under flera år med att göra Stockholm känd som kryssningsdestination. Det bästa betyget vi kan få är resenärer som återkommer och även rekommenderar sina vänner att resa hit. Vi glädjs åt att nu se resultaten i form av ett ökat antal anlöp, och mycket nöjda resenärer, säger Josefin Haraldsson, projektledare för Stockholm Cruise Network på Stockholm Visitors Board.

Prisregn över Stockholm
Av de drygt 300 fartyg som förväntas anlöpa hamnarna i Stockholm från maj till och med september i år beräknas 38 vara såkallade turnarounds, dvs. turer som avslutas eller påbörjas i Stockholm. Under 2008 hade Stockholm 28 turnarounds. De är extra värdefulla eftersom många passagerare passar på att stanna några extra dagar i staden. En destination som är attraktiv, hög hotellstandard och goda flygförbindelserna från Europa och USA har gjort Stockholm attraktivt för turnarounds och responsen från passagerarna är positiv. I Princess Cruises Shorex Passenger Survey 2008 rankades Stockholm som den bästa turnaroundhamnen i världen efter Whittier i Alaska.

För andra året i rad belönades Stockholm av det ansedda internationella kryssningsmagasinet DreamWorld Magazine, denna gång med två utmärkelser. För en hög kvalitet på upplevelser som passagerarna själva kan anordna på destinationen fick Stockholm utmärkelsen "Best Destination Experience, independent tours" och för mottagarservicen fick Stockholm ta emot priset "Most Responsive port".

Här är listan över årets planerade anlöp

http://www.stockholmtown.com/upload/Cruise%20Web/ships_in_port_090415.pdf


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Elin Karlsson
Avdelningschef Mottagning & Värdskap
Elin Karlsson
Annika Malhotra
Projektledare publika evenemang, Visit Stockholm
Annika Malhotra
Lotta Andersson
Marknadschef
Lotta Andersson
Åsa Karlsson
Project Manager
Åsa Karlsson
Christine Frederici
VD koordinator
Christine Frederici
Karin Mäntymäki
Director Sales & Operations
Karin Mäntymäki
Caroline Strand
VD
Caroline Strand