2019-07-18 08:35Bloggpost

Stockholm pulserar och vi är mitt i högsäsong!

Helt ärligt har jag haft så fullt upp med alla spännande utvecklingsprocesser vi driver och aktiviteter vi genomför på Visit Stockholm i samarbete med näringen så jag har helt enkelt inte tagit till mig att jag ska ha några veckors semester. Nu är semestern här och jag ska ladda batterierna ordentligt för vi har många viktiga och spännande frågor att hantera framöver!

Stockholm är en modern kultur- och evenemangsstad med en stark besöksnäring
Hur har första halvåret gått egentligen? När vi gick in i 2019 var besöksnäringens frågor äntligen ett faktum som ett av stadens övergripande verksamhetsmål. Det beslutades samtidigt om tydliga mål och uppdrag för att stärka Stockholms näringslivsklimat. Vi på Visit Stockholm hade redan genomfört ett arbete under hösten med representanter från Stockholms näringsliv och med den politiska ledningen i ryggen. En mindre grupp tog ansvar för att prioritera och se över behov av samverkan. Vi kom överens om att vårt gemensamma DNA och varumärkesplattform, Stockholm – The Capital of Scandinavia, är viktiga för att attrahera besökare, investerare och talanger. Besöksperspektivet behöver även förstärkas i stadens planering. Vi ska också öka dialogen med besöksnäringen för att dela kunskap och fortsätta utveckla vår analysförmåga. Jag är stolt över att vi har tagit stora kliv framåt tillsammans och ser fram emot fortsatt utveckling av besöksdestinationen Stockholm.

Stockholms Finansborgarråd Anna König Jerlmyr har träffat många av er aktörer som verkar för att utveckla destinationen. Dels på den besöksnäringslunch vi genomfört under hennes värdskap och på årets första och fullsatta frukostmöte, där vi presenterade årets verksamhet. Vi uppskattar all återkoppling på våra nya format med de frukostmöten, temamöten, utbildningar och specialistnätverk vi genomfört hittills i år och att ni är glada över att vi ökat antalet. Det kommer fler tillfällen framöver och nästa frukostmöte är planerat till den 18 september med kreativitet som röd tråd. Hör av er om ni har speciella frågor eller förslag på teman ni ser att vi tillsammans bör fokusera på.

Vi har börjat arbeta med att implementera Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling i vår verksamhet på Visit Stockholm. Stockholms stads Agenda 2030-råd är utsett och leds av Gustav Fridolin. Vi imponeras av ert hållbarhetsarbete i näringen, exemplen kan göras många och vi ska se till att skapa fler ytor för kunskapsdelning och dialog framåt.

Analysarbetet har förstärkts med både ett analysnätverk, utveckling av Stockholm Tourism Barometer, en aktiv dialog i de nationella statistikfrågorna och med strukturerad omvärldsbevakning.

Destinationens Kinaprojekt levererar, vi har, som internationell destination, lanserat en Stockholmsguide på kinesiska WeChat. China Eastern kommer satsa på att flyga direkt från Shanghai även under vintern. Marknadsförings- och säljaktiviteter har genomförts. Att Kinaprojektet, som drivs med de stora hotellkedjorna, Pandox och Swedavia, också har bjudit in övriga i näringen och delat den kunskap projektet genererat är ett steg mot ökad samverkan och starka resultat. Alla aktörerna har jobbat hårt för att hitta ett samarbetsformat som inte bara stärker det vi gör ihop i projektet utan också få det vi gör enskilt att gå i takt så vi verkligen kan göra avtryck som destination. Det är också då vi kan ta oss an de stora strategiska frågorna tillsammans.

Ni missar väl inte alla evenemang? Succén Lollapalooza, ett helt nytt internationellt musikfestivalkoncept på Gärdet med otroligt många besökare och artister som fick mersmak, ÅF Offshore Race lyfte åter igen stadens unika vattenspegel med otroliga båtar och aktiviteter, Longines Global Champions Tour fyllde Stockholms Stadion med världens ledande ryttare och hästar bjöd på högklassiga tävlingar med en magisk inramning och svenska framgångar. Det är ingen sommar utan att besöka konserterna på Gröna Lund, Allsången på Skansen, Huset under bron eller Södra Teatern med Mosebacke-terrassen. Våra mätningar visar också att Stockholmarna uppskattar evenemang. Vi och många kollegor i stadens organisation, andra offentliga aktörer och näringen fortsätter att utveckla vår gemensamma förmåga som värdstad och för att attrahera fler evenemang. Evenemang lockar fler besökare och stärker vår attraktionskraft men är också ett verktyg för samhällsutveckling. Ett bra exempel är det fina barn- och ungdomsprojektet Hand the ball som genomförs som en satsning kopplat till Handbolls EM 2020. Arbetet med att skapa en finalhelg i Stockholm 24-26 januari 2020 pågår för fullt.

Stockholm är en stark mötesdestination och potentialen att växa ytterligare är stor. Förra veckan stod Stockholms besöksnäring värd för Meeting & Incentive Forums Private MICE 2019 och vi är glada för att vi fick vara med och bidra med olika insatser. Över 180 köpare från 14 länder fick uppleva ett öppet, innovativt och välkomnande Stockholm. På den internationella branschmässan IMEX i Berlin tidigare i år hade vi över 300 möten med potentiella köpare som visade ett stort intresse för mötesstaden Stockholm.

Vi fortsätter att föra dialog i sociala kanaler utifrån Stockholm the Open City. Vi gör det själva, i samarbete med näringen och tillsammans med Visit Sweden. Stockholm är en öppen och välkomnande destination och alla vi som verkar i besöksnäringen gör ett otroligt bra jobb för att bevisa det. Varje dag. The Open City ger oss möjlighet att prata med alla som pratar om vårt Stockholm, både ”lovers, haters eller hesitators” och vi tycker det är viktigt att vara närvarande i dialogen och jobba för att vara en öppen och välkomnande destination.

Visit Stockholm jobbar, oavsett väder, under högtryck på Stockholm Visitor Center, med pressbesök och i digitala och sociala kanaler hela sommaren. Själv tar jag lite svemester och njuter av Skåne, Gotland och Sörmland…och lite hemester i fantastiska Stockholm förstås.

Tack alla för ert engagemang i arbetet med att utveckla besöksdestinationen Stockholm.

Vi ses!

Varma sommarhälsningar
Caroline med kollegor på Visit Stockholm


Om Visit Stockholm

Visit Stockholm är stadens officiella turistorganisation som arbetar med internationell marknadsföring och utveckling av Stockholm som besöksdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia. Visit Stockholm är ett dotterbolag till Stockholm Business Region som är helägt av Stockholms stad. www.visitstockholm.com www.investstockholm.com www.stockholmbusinessregion.com


Kontaktperson

Caroline Strand
VD
Caroline Strand